Νέοι & Διαδίκτυο

Νεανικοί προβληματισμοί σχετικά με το internet, τα social media και το web 2.0.

Έχουν μέλλον τα blogs? 11 Ιουνίου, 2008

Filed under: Web 2.0 — gima87 @ 11:39 πμ
Tags: , , ,

Αν και τον τελευταίο χρόνο τα blogs  ακούγουνται ιδιαιτέρως και στα πιο παραδοσιακά μέσα, πλέον στο χώρο του διαδικτύου έχουν αρχίσει να παραγκωνίζονται… Δεν είναι ιδέα μας, πλέον επίσημα στοιχεία δείχνουν πως πολλά ιστολόγια είτε έχουν «πεθάνει», είτε η συχνότητα δημιουργίας περιεχομένου τους έχουν μειωθεί δραματικά. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μήπως ήταν απλά μία μόδα που πέρασε; Μήπως η τεχνολογία τα αντικατέστησε με κάτι άλλο πιο καινούριο;

Κατά τη γνώμη μας, και τα δύο έχουν μία δόση αλήθειας. Σίγουρα τα blogs απετέλεσαν μόδα. Σίγουρα πολλά δημιουργήθηκαν απλά για να δημιoυργηθούν και εξαφανίστηκαν στην πορεία… Κάποια, κρατιούνται ακόμη και έχουν κρατήσει το δίκτυο και το κοινό τους. Όμως κατά γενική ομολογία, δεν υπάρχει η ίδια παραγωγή υλικού σε αυτά, σε σχέση με αυτή που είχαμε συνηθίσει.

Τι υποκατέστησε το blogging? Καταρχήν, αρκετός κόσμος στράφηκε στα podcasts (blogging με φωνή αντί για κείμενο) ή ακόμη και στα vidcasts (videoblogging). Παραταύτα, αυτές οι πλατφόρμες δεν έχουν κάνει το ίδιο buzz που έχουν κάνει τα blogs. Μόνο μία πλατφόρμα blogging έχει «χτυπήσει στα ίσια» τα blogs και μάλλον είναι αυτή που κατά τη γνώμη μας τα έχει υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό: Το microblogging.

Όλο και περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου έχουν στραφεί σε πλατφόρμες όπως το twitter και πιο πρόσφατα το plurk. Απαντώντας στην ερώτηση «Τι κάνεις τώρα;» με προτάσεις μέχρι 140 χαρακτήρες, χτίζουν δίκτυα με χρήστες, σχολιάζουν, αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Μπορεί το microblogging να υποκαταστήσει πλήρως τα blogs? Η απάντηση είναι όχι! Μάλλον τα βελτιώνει! Ο blogger πλέον δεν γράφει για το παραμικρό στο blog του, αλλά μόνον όταν έχει κάτι να πει. Επίσης, μεταφέρεται η συζήτηση από τα σχόλια των ιστολογίων στην ανοιχτή συζήτηση του twitter, θέττοντας το εκάστοτε ζήτημα σε μεγαλύτερο κοινό πιο άμεσα.

Για μας το πιο σημαντικό για το μέλλον είναι να βρεθεί ο τρόπος «συγκέντρωσης» όλου αυτού του υλικού κάπου. Όποια πλατφόρμα το καταφέρει, θα κερδίσει το παιχνίδι!

Λέτε να ήρθε η ώρα να ρίξουμε μία ματιά στο FriendFeed ή το LiveMesh?

 

2 Responses to “Έχουν μέλλον τα blogs?”

  1. GritZ Says:

    Έχεις δίκιο, αν και νομίζω πως το twitter δεν είναι τόσο microblogging εφαρμογή. Για microblogging θα χαρακτήριζα το tumblR, ενώ το twitter πάει να γίνει σαν μίας νέας μορφής chat…

  2. Ekdotakos Says:

    Εγώ πιστεύω πως το tumblR δεν είναι web 2.0, γιατί δεν έχει σχόλια από τη «μάνα» του… Πολύ ενδιαφέρον άρθρο gima87!


Σχολιάστε